Velg en side

Hva er den optimale treningsuken?

Hvordan planlegge treningsuken? Dette er noe jeg har fundert litt på i det siste. Her finnes det sikkert mange ulike måter å gjøre det på, og det kommer helt an på hvem man er og hvilke mål man har. Så for meg, i min livssituasjon og med mitt mål om å holde meg aktiv fremover, har jeg per i dag landet på at min optimale treningsuke ser slik ut.

Slik kan treningsuken se ut:

2 styrkeøkter – helkropp
1 løpeøkt
1 rolig økt på ellipsemaskin, ca. 1 time
1 økt med fokus på mobilitet og diverse rehab-øvelser
1 økt med fokus på balanse, eksplosivitet og rehab-øvelser

Ellers er målet for hverdagsaktivitet minimum 10 000 skritt hver dag.

Hvorfor en slik treningsuke? 

Styrkeøkter – Helkropp: To ganger i uken fokuserer jeg på helkroppsstyrke. Dette inkluderer øvelser som engasjerer flere muskelgrupper samtidig.

Løpeøkt: En gang i uken legger jeg inn en løpeøkt der jeg presser hjertet mitt og gir kroppen en god kardiovaskulær utfordring. Målet er å holde intensiteten oppe i minst 20 minutter for å styrke utholdenheten.

Rolig økt på ellipsemaskin: En dag i uken tilbringer jeg omtrent en time på ellipsemaskinen. Dette gir meg en lavintensiv, men effektiv, treningsøkt som skåner leddene samtidig som den gir meg en god dose kardiovaskulær trening.

Mobilitet og Rehab-øvelser: En treningsdag er viet til øvelser for mobilitet og rehabilitering. Dette er avgjørende for å opprettholde fleksibilitet og forebygge skader, spesielt i forbindelse med styrketrening og andre mer intense økter.

Balansetrening, Eksplosivitet og Rehab-øvelser: En annen treningsdag fokuserer på balanse, eksplosivitet og ytterligere rehabiliteringsøvelser. Dette hjelper meg med å utvikle koordinasjon, reaksjonsevne og styrke i stabiliserende muskelgrupper.

Fordelt utover treningsuken kan det se slik ut:

Mandag: Løpeøkt
Tirsdag: Mobilitet
Onsdag: Styrketrening
Torsdag: Rolig økt
Fredag: Balanse, eksplosivitet og rehab
Lørdag: Styrketrening
Søndag: Fri

Hva er mest utfordrende å få til?

Kjenner jeg meg selv rett, er det øktene som handler om mobilitet, balanse, eksplosivitet og rehab som kommer til å bli mest utfordrende å få inn. Rett og slett fordi det kan være ganske kjedelig. Så her må jeg jobbe litt med å sette opp et relevant program for disse dagene, eventuelt få litt hjelp av noen som har litt mer peiling på dette enn meg.

I denne treningsuken har jeg satt meg som mål å skape en balansert og allsidig tilnærming til fysisk aktivitet.

Har du noen tips eller innspill?

Send en e-post til trening@lekendelett.net

ps: ChatGPT bidro litt til denne teksten 🙂