Velg en side

Mange måter å komme seg frem på...

De kommuniserer mye mer med hverandre når de er ute å kjører her i Indonesia.
Vi i Norge er jo et litt stille og inneslutta folk, som kjører relativt stille og rolig fra a til b eller c. Men på de turene vi har hatt, har jeg fått en ny forståelse av begrepet tut og kjør!

De kommuniserer forresten også en del med frontlys, blinklys, armer og sikkert noen ganger med ben (ofte sitter jo folk på taket på busser og lastebiler).

Skal du i det hele tatt ha sjanse til å komme deg frem må du si klart fra at her kommer jeg! Et tut med hornet kan forresten bety så mangt, alt etter måten det tutes, eller konteksten det tutes i.

Her er noen av de kodene jeg har observert:

  • Tut – tut, om morgenen når de du skal sitte på med står og venter på deg betyr:  ”Her er vi,  så viss du skal sitte på er det på tide å komme ut nå”
  • Tut – tut, når en moped ligger foran deg betyr sånn ca:  ”Nå er det lurt å komme deg ut av min kjørebane, ellers er det stor sjanse for at du blir flat…”
  • Tut – tut, når noen ser ut som om de har tenkt å kjøre inn på veien fremfor deg betyr: ”Glem det! Her kommer jeg og det er uaktuelt at vi senker på farten og slipper deg inn her….”
  • Tut-tut, når du kjører forbi noen du kjenner betyr sånn ca: ”Hei på deg, så koselig å nesten kjøre på deg her på morgenkvisten!”
  • TUT-TUT, når f eks en lastebil har tenkt å kjøre inn i siden på deg betyr: ”For alt i verden, ligg unna!”
  • TUUT-TUUT, når en bil kommer mot deg i din kjørebane betyr: ”Se nå til å komme deg over i ditt kjørefelt før vi møtes front mot front!”
  • Tut-tut, når en kjører forbi andre biler på steder med dårlig sikt betyr kanskje: ”Her kommer vi, noen sjanser må vi ta her i livet viss vi skal komme oss frem fort nok!”

Det finnes sikkert flere tydninger, men det var disse jeg kom på i farten.

Kanskje du kan hjelpe meg med å finne flere?