Velg en side

Hva kan dine klikk og kommentarer på Facebook bety for andre?

Som nettkonsulent er jeg opptatt av å observere hva det er som skaper engasjement når noe blir publisert på ulike facebooksider, og jeg er inne som administrator på ganske mange ulike sider, så jeg kan lese statistikk i timevis dersom jeg skulle ha lyst (og tid til det).

Du får ikke med deg alt

Du tror kanskje at dersom du har likt en facebookside (som for eksempel ImF-UNG eller omGud.net) så får du automatisk med deg det disse sidene publiserer?

Slik er det ikke.

Det vi kaller ”organisk rekkevidde” på en oppdatering fra en facebookside, har gått dramatisk ned de siste årene. Nå kan den være nede i bare noen få prosent.

Så når ImF-UNG legger ut en oppdatering på sin side, som har snart 2000 likere, er det kanskje bare 100 personer som får dette med seg i sin feed (nyhetsstrøm).

I alle fall dersom det ikke er noen som blir engasjert av innlegget, slik at de liker, kommenterer eller deler saken.

Facebook vil at vi skal betale

Det er ganske forståelig at Facebook ønsker at vi skal betale for å få en større rekkevidde på det vi legger ut. Derfor betaler vi av og til litt for at visse oppdateringer skal nå ut til flere. For ImF-UNG gjør vi ofte dette når vi publiserer en ny andakt på preik.tv. (Da når vi ca 5-6 tusen personer).

Noen saker engasjerer mer enn andre

Men dersom en sak som blir publisert, skaper stort engasjement blant de som liker siden, blir situasjonen en helt annen.

Er det mange som liker, kommenterer eller deler en sak, forteller dette Facebook at her er det en veldig viktig og bra sak, og så blir den saken sendt ut til mange flere.

Å like en sak er bra. Kommenterer du, er det enda bedre, og tar du den helt ut og deler den videre på din egen profil, er det veldig bra. Jo flere som gjør dette, desto flere får med seg den opprinnelige saken.

Så hva er det som skaper engasjement?

solbrillerEt kommersielt eksempel kan være en ”solbrille-sak” som en butikk delte litt før påske. Den skapte et enormt engasjement (fordi mange ville vinne noen tøffe solbriller). Den oppdateringen ble sett av over 600 000 personer.

Skjermbilde 2015-05-04 kl. 11.29.18

Et eksempel fra Ung Misjon

For litt siden publiserte Ung Misjon et bilde av kretslederne som jobbet med å bytte lysrør (eller noe i den dur) på kontoret.

Skjermbilde 2015-05-04 kl. 11.33.52

 

Et flott og humoristisk innlegg som skapte bra med likes og kommentarer. Dette ble sett av nesten 2000 personer, noe som er veldig bra for en side som har 491 likere i utgangspunktet.

Her kan vi lære at det er lurt å legge ut humoristiske glimt fra hverdagen i misjonen. Tipper mange i misjonen kan bli flinkere til å gjøre det!

Hva med Natt til 1. mai?

Jeg synes jo det er litt trist at andre oppdateringer fra Ung Misjon, som den om et veldig flott arrangement som Natt til 1. mai, eller en veldig bra andakt fra preik.tv, ikke får i nærheten av samme engasjement.

Skjermbilde 2015-05-04 kl. 11.36.22

Og kjenner jeg ”misjonsfolket” på Facebook rett, er det ikke det at de ikke liker et sånt flott arrangement for ungdommen. Eller at de ikke fornøyd med andakten til Sverre Bøe. Men av en eller annen mystisk grunn blir det ikke like stort engasjement av slike oppdateringer.

Dette handler ikke bare om Ung Misjon sine oppdateringer, men jeg ser samme tendensen på de aller fleste sider jeg jobber med.

Hva er årsaken?

Er vi for dårlige til å skrive kreative tekster og ta artige bilder?

Det kan sikkert være, vi kan alltid bli bedre.

Kan det være at en ikke er klar over hvor viktig det er med engasjement for at andre også skal få se oppdateringen – at en ikke er bevisst på å kommentere eller dele slike saker?

Eller er det flaut å like slike saker på Facebook?

Jeg håper inderlig at det ikke er det siste!

Vi må ikke la oss lure til å privatisere troen vår av de som mener at tro er en privatsak.

Jesus sa «gå ut», og jeg håper vi både går ut i hverdagen og ut på nett med den gode nyheten om Jesus. For blir ikke nyheten delt, er den ikke god…

Hvem er du på Facebook?

Jeg vil oppfordre deg til å se andakten til Ingrid Kvam Steinshamn på preik.tv der hun utfordrer deg til å tenke gjennom hvem du er på Facebook.

”Hva om du sier du er kristen, tror på Jesus, men det er ingenting på Facebook-siden din som forteller leseren at Jesus er en del av livet ditt… Er det troverdig?”

Hva tenker du om dette?

Del gjerne din kommentar…

PS: Du kan også lytte til et intervju med meg på Radio Sunnmøre om dette temaet!