Velg en side
leir-foto

Er det lidelse å stå på ski?

På leir
I helgen var jeg på leir på Helgatun. 71 ungdommer fra 1. videregående og oppover var klar for en helg med fellesskap, nye bekjentskap og fantastiske forhold på ski i Myrkdalen.

Min oppgave denne helgen var å overleve på ski (noe som gikk bemerkelsesverdig greit) og undervise på Bibelsamlingene om ”det ondes problem”.

”Everybody Hurts”
Dette var tittelen på samlingene. Hentet fra R.E.M sin sang, og en felles erfaring for de fleste av oss, at av og til gjør livet skikkelig vondt,

Depressivt?
Er ikke dette et ganske dystert tema å ta opp på en ellers ganske livlig ungdomsleir, tenker du kanskje? Blir ikke dette å se litt mørkt på livet? Burde en ikke heller fokusere på alt det positive?

Paulus sier jo:

”Gled dere i Herren alltid!
Igjen vil jeg si: Gled dere!”

Er det ikke heller dette en bør undervise ungdommen om?

I fengsel
Det tankevekkende er jo at Paulus, når han skriver dette, sitter i fengsel. Han hadde det sikkert ikke spesielt koselig, og dersom du leser mer om Paulus sitt liv finner du fort ut at han opplevde ganske mye vondt og vanskelig (både fysisk/psykisk/åndelig).

Hvordan?
Spørsmålet blir da hva Paulus hadde fått med seg, som fikk han til å kunne glede seg i Herren, midt i en ellers ofte mørk setting. Hva var det som fikk denne mannen som forfulgte de kristne, kastet de i fengsel og stemte for å drepe de, til å bli en aktiv forkynner av det kristne budskapet?

”Everybody Hurts”
Denne sangen er ganske spesiell, av flere grunner. Det er en fin sang! Musikkvideoen er laget på en bra måte, av Jake Scott, og de har en del hint (bevisst eller ubevisst?) til kristen tro (bare det gjør den aktuell å sjekke ut).

 

 

For meg
Sangen var på plata med tittelen Automatic for the People. Jeg var ikke så begeistret for den da, men det var storebroren min. Så han hadde både denne og flere andre plater med R.E.M. I dag har jeg disse cdene. Jeg har arvet dem etter Frode som omkom i en bilulykke for noen år siden. Derfor blir denne sangen litt ekstra spesiell for meg.

Kjenne oss igjen?
I musikkvideoen ser vi mange forskjellige mennesker, som alle har sitt og sti med. Og vi kjenner oss kanskje igjen i noen av disse? Konklusjonen er at alle mennesker har det vondt (inn i mellom), noen mer enn andre. R.E.M. ber oss likevel innstendig om å ikke ”kaste kortene”, takke for oss her i verden. Vi må heller ”holde fast” i noe, og finne trøst i vennene våre.

Spørsmålet blir derfor:

Holde fast i hva?
Finne trøst hos hvem?

Bjørn Are Davidsen skriver i boken ”Svar på tiltale

”Min erfaring er at det å reflektere over lidelsens problem i gode stunder har vært til hjelp når jeg selv opplever noe vondt”

Dette tror jeg han har mye rett i!

Hvordan er det med deg, har du tenkt igjennom dette med lidelsens problem?

 

Les og studer mer om dette!
Kan anbefale å lese kapittelet om dette i Stefan Gustavsson sin bok Kristen med god grunn eller Guds tårer ledetråder til lidelsens mysterium av Peter Kreeft

 

Eller kanskje du vil se denne videoen med John Lennox: