Velg en side

Woody Allen er en veldig fasinerende filmskaper
Han står på og lager film etter film, og vegrer seg ikke for å ta opp de store spørsmålene. I noen filmer er han kanskje litt vel ”forkynnende”, og proklamerer sitt livssyn mer tydelig en de fleste prester og predikanter. Som i filmen Whatever works. Også i intervjuer (som det med Fredrik Skavland) legger han klart frem hva han tror om meningen med livet, eller mangelen på mening…

Blir du med?
Jeg har et mål om å få sett flest mulig av Allen sine filmer og har et lite lager liggende. Så har du har lyst å være med å se er det bare å komme på et filmbesøk! Jeg har også noen bøker om Allen liggende, som skal leses når jeg en gang får god tid…

Her er noen tanker om to Allen filmer jeg snek med til å se mens konen var på leir i helgen.

 

Har du sett denne?

Mighty Aphrodite
En litt spesiell, men fabelaktig film…

SportsjournalistenLenny (spilt av Allen selv) er på jakt etter sannhet om hvem som er de biologiske foreldrene til gutten han og konen Amanda adopterte.

Sønnen er svært intellektuell, og Lenny er overbevist om at han må kommer fra en smart familie. Overraskelsen blir derfor stor, og litt ubehagelig, når han oppdager at den biologiske moren er en prostituert med et rimelig trøblete familietre.

Han ønsker derfor å hjelpe henne inn på en ny og mer anstendig karrierevei.
Men kan han klare det, og samtidig bevare sitt eget ekteskap?

Meningen med livet, tilfeldigheter og kjærlighet er stikkord for denne filmen.

Anbefaler
God dialog, bra skuespill, den litt spesielle humoren til Allen og et litt originalt filmatisk grep gjør dette til en film du gjerne kan sjekke ut.

 

Anbefaler denne!

Small Time Crooks
Hva kan gi ekte lykke i livet?

Jeg lurer på om Allen har lest en del Donald Duck? Det kan i alle fall virke som om starten på denne filmen er inspirert av den klønete B-Gjengen.

Ray spilt av Allen er lei av å leve livet på den smale vei, og vil gå tilbake til sine kriminelle røtter. Men denne gangen skal han gå etter jackpoten, sånn at han og konen kan flytte til Florida og nyte livet der. Han får med seg en mildt sagt klønete og mindre smart gjeng. Sammen går de løs på jobben med å grave en tunell inn i nærmeste bank.

De leier en butikk i nabolaget til banken, går løs på jobben med liv og lyst. Men alt går ikke helt etter planen.

Filmen tar for seg hvordan vi mennesker ofte jakter på noe som vi tror skal gi oss lykken vi lengter etter, og avslører at det ikke alltid går helt slik som vi tror.

Ekko?
Kanskje hører vi ekkoet fra Lukas 9.25 i denne filmen.
”Hva gagner det et menneske om det vinner hele verden, men mister seg selv og går til grunne?”

Vittig dialog og et tema som er verdt å tenke litt på gjør dette til en film jeg anbefaler at du tar deg tid til å reflektere litt over.

Hva er din favoritt Woody Allen film?