Velg en side
Har du sett denne?

Har du sett denne?

Styggvakkert, sjokkerende og modig er ord som har blitt brukt om Sara Johnsen siste film ” Uskyld”.
Absolutt ord jeg kjenner meg igjen i etter å ha sett filme.

Trekantdrama
Filmen handler om et trekantdrama mellom Janne og brødrene William og Ruud. Vi får alt i starten vite at dette ikke er en film med noen happy ending. Vi lander inn i filmen midt i det dramatiske høydepunktet, før filmen spoler tilbake og vi få ”svaret” på hvorfor det gikk slik det gikk.

Styggvakkert
Det er liten tvil om at dette er en produksjonsmessig meget bra film av Sara Johnsen. Den er vakkert filmet, og er lydsatt veldig flott. Men det er også en meget ”stygg” film, fordi den viser mange mørke sider med det å være menneske. Sjalusi, voldtekt og drap for å nevne noe.

Sjokkerende
Du kan lese om at folk har blitt sjokkert av å se autentiske scener av en fødsel, og dreping av dyr i filme. Litt tankevekkende at folk reagerer så sterkt på at slike ellers ”naturlige” ting blir vist. Vakkert er det ikke, men hvorfor reagere sterkere på at en geit blir slaktet, enn på at mennesker blir drept på underholdningens alter?

Modig
Det er modig av Johnsen og hennes medspiller å lage denne. Det er vel ikke akkurat den filmen folk flest vil velge som fredagskos. Du må kanskje være ganske modig, eller moden for å velge å se denne filmen. Og er dermed ikke den filmen jeg vil anbefale til hvem som helst.

Bibelske referanser
Det er ganske mange element i denne filmen som fikk meg til å tenke på historier i Bibelen. Her er det hint om edens hage, Kain og Abel, slanger i paradis, Moses i elven og djevelen som kommer opp av dypet. Jeg søkte litt, og fant et intervju med Johnsen, der hun forteller litt om en oppvekst med troende besteforeldre som introduserte henne til historiene i Bibelen. Og en del av disse historiene, og følelsene fra disse flyter inn i filmen.

Naturalisme?
Men det finnes også sterke spor av andre livssyn i denne filmen. Naturalisme var et stikkord som jeg følte gikk igjen, men også spor av panteisme.

Uskyld?
Filmens tittel og tematikk roterer rundt skyld og uskyld. Finnes det ondskap, og kan vi si at noen er skyldige eller uskyldige i det onde som hender? Hva tenker du om dette?