Velg en side

Transcendence-1

Transcendence – en overaskende bra film!

Johnny Depp spiller forskeren Dr. Will Caster. Han er en av de fremste forskerne på kunstig intelligens. Han ser store muligheter dersom en kan klare å skape en ”levende maskin”.

”Once online, a sentient machine will quickly overcome the limits of biology. And in a short time, its analytic power will become greater than the collective intelligence of every person born in the history of the world.”

Det vil bli som å skape en gud.

Motstand

Foto: Nordisk Film Distribution

Foto: Nordisk Film Distribution

Ikke alle er like glad for denne drømmen, og de prøver å sette en stopper for alle som forsker på kunstig intelligens. Inkludert Caster. Attentatet mislykkes i første runde, men det viser seg at dagene til Caster går mot slutten.

I et desperat forsøk på å beholde mannen sin, prøver Evelyn Caster sammen med vennen Max Waters å laste bevissthet hans inn i et dataprogram.

Foto: Nordisk Film Distribution

Foto: Nordisk Film Distribution

Det ser ut til å lykkes

Kan de ha skapt en gud, som Caster drømte om?

Eller har de skapt en djevel?

Hva fikk filmen meg til å tenke (og føle) ?

Jeg var i utgangspunktet litt skeptisk til denne filmen. Kan Johnny Depp spille i en seriøs film, etter alle disse Pirates filmene? Og blir ikke dette med å ”laste et menneske inn i et dataprogram” litt for søkt?

Derfor ble jeg litt overasket over hvor godt jeg likte filmen.

Var slik at jeg noen ganger måtte spole tilbake for å se scenen på nytt.

Filmen er både spennende og tankevekkende.

Store spørsmål

Spørsmål som den tar opp er forholdet mellom menneske og maskin. Mellom det å være logget på, og det å logge av. Når tjener teknologien oss mennesker, og når tjener vi teknologien. Er menneske en avansert maskin, eller er vi noe mer?

Caster, etter å ha blitt ”inkarnert” inn i et dataprogram, får visse fellestrekk med en Kristusfigur, samtidig som det er sterke panteistiske trekk i filmen.

Så her er det nok av tilknyttingspunkt og spenningspunkt i forhold til kristen tro å ta tak i.

Alt i alt er dette en film jeg anbefaler at du ser, både en og to ganger.
Jeg skulle gjerne sett den en gang til, så kom gjerne på besøk til meg, så snurrer vi film i hjemmekinoen…

Vi lar Max få det siste ordet.

Max Waters:
I spent my life trying to reduce the brain to a series of electrical impulses. I failed. Human emotion, it can contain illogical conflict. Can love someone, and yet hate the things that they’ve done. Machine can’t reconcile that.

[wp-review]


[alert-note]Transcendence: ”Det som ligger utenfor eller «over» verden, det oversanselige. Gud oppfattes gjerne som transcendent i forhold til den sansbare verden” Kilde: snl.no/transcendent[/alert-note]

deleknapp