Velg en side

Har du sett denne?

Har faktisk ikke sett denne filmen før nå
Det er jo lenge siden den kom (i 1986), men nå finner du den også på Blu-Ray.

Handlingen
En rekke besynderlige dødsfall finner sted ved et Benediktinerkloster i det 14. århundre, og munkene frykter at det er djevelen som står bak mordene.

Fransiskanermunken Broder William av Baskerville (Sean Connery) kommer til klosteret for å delta på et teologisk disputas. Men Broder William vil ikke bare diskutere, han akter å finne morderen ved bruk av fakta og fornuft.

Kritisk
Det er ikke tvil om at denne filmen setter et kritisk søkelys på den kristne tradisjonen i middelalderen. Noe som sikkert er vel fortjent og viktig å gjøre. Spesielt diskusjonen mellom fransiskanermunken og utsendingene fra paven skulle jeg gjerne sett at fikk en større plass i filmen.

Diskusjonen handler om kirken sin holdning til penger og rikdom og det å tjene de fattige.

Visdom?
Ellers tar filmen opp tema rundt visdom og kunnskap, og kritiserer kirken for å være negativ til vitenskap og til humor! Også et tema som er viktig å diskutere, men jeg synes filmen blir veldig ensidig i sin kritikk, og glemmer den viktige rollen kristen tro hadde for fremveksten av vitenskapen.

Dystert
Generelt vil jeg si at filmen overkommuniserer hvor fæle noen av disse munkene var. Stemningen er mørk og dyster, og det er jammen en mindre fotogen gjeng med munker de har klart å sette sammen i filmen…

Men absolutt en film det kan være vært å se, og tenke gjennom den kritikken den kommer med.

Har du sett filmen?

Hvor treffer den og hvor bommer den?