Velg en side

Har du lyst til å se denne?

En film jeg har lyst til å se…
Denne gangen er det gjesteblogger Jostein Fyllingen som skrive anmeldelsen.
Følg han på twitter og les bloggen invisiblepaperclip.com

The Grey
John Ottway (Liam Neeson) arbeider som skytter ved et oljeanlegg i det kaldeste Alaska, der hans jobb er å beskytte oljearbeiderne mot rovdyr i området. Arbeidsmiljøet hans er like koselig som en snøstorm er varm. Han er omringet av hardbarka menn, bl.a. tidligere fengselsinnsatte, menn på flukt fra loven og andre som ikke passer inn i et vanlig samfunn. Ottway er selv på håpløs flukt fra et selvdestruktivt savn – savnet etter kvinnen i hans liv.

Iskald thriller
Etter at flyet fra oljeanlegget til Anchorage krasjer i en ørken av snø og bitende kulde, er Ottway en av åtte overlevende. Uten håp om at en redningsaksjon skal finne dem i tide, setter de avgårde fra flyvraket på egen hånd med Ottway som leder. The Grey er en iskald thriller der de overlevende må kjempe mot naturkreftene og ulvene i Alaskas villmark. Menneskene blir inntrengere på ulvenes område, og i det snødekte landskapet er det de mannevonde rovdyrene som har overtaket.

Pluss og minus
The Grey er en dyktig produsert film der naturskildringene er sterkt i fokus. Det er lett å få frysninger når det blåser og snør som verst på skjermen. Spesialeffektene er derimot ikke til å rope hurra for. Naturlig nok er ulvene i fokus, og de er skumle nok ca. halvparten av de gangene de dukker opp. Den andre halvparten er det altfor lett å gjennomskue de digitalt genererte ulvene, der de er dårlig integrert i filmbildet. Dessuten virker det urealistisk og delvis latterlig at ulvene er på størrelse med middels store ponnier. Lydbildet er derimot stort sett gjennomført bra, om enn noe overdrevet når det gjelder uling og knurring.

MacGyver-aktig
Liam Neeson gjør en imponerende jobb som hovedkarakteren John Ottway. Rollefigurens lederskap og kløkt har noe MacGyver-aktig over seg, noe som også blir kommentert av en annen karakter i løpet av filmen. Han utviser kontroll i den livstruende situasjonen, selv om han ikke nøler med å innrømme at han er livredd. Samtidig slår også overflaten til de hardbarka mennene sprekker, og de viser ukarakteristisk myke følelser og sårbarhet. De diskuterer også tro, og har ulike forklaringer på hvorfor de var heldige og overlevde flyulykken. I en prekær situasjon reflekterer mennene over det som betyr noe for dem og de finner noe å leve for, i stedet for (eller kanskje i tillegg til) å skjule seg bak masken som tøffe, barske oljearbeidere med grisete humor.

Fakta: