Velg en side
Sabotage

Bilde: Nordisk Film Distribution

Både Ayer og Schwarzenegger is back

David Ayer har laget en ny politifilm, Sabotage, med Arnold Schwarzenegger i hovedrollen.

Er den like bra som End of Watch (2012) eller like mørk og dyster som Training Day (2001)?

Kall det gjerne en ” guilty pleasure”, men når Schwarzenegger er med i en film, er det en film jeg har lyst til å se! Mannen er og blir fascinerende!

Dessverre kommer ikke Sabotage på favorittlisten av Schwarzenegger-filmer…

Sabotage

En elitestyrke i *DEA får mer trøbbel enn de kan takle, etter at de ødelegger og stjeler en del penger fra et narkotikakartell. De dør en etter en på grotesk vis…

Men er det egentlig en hevnaksjon fra narkotikakartellet, eller er det andre som står bak? Hvem kan de stole på? Hvor går grensen mellom de gode og de onde?

(*DEA = Drug Enforcement Administration, en amerikansk føderal etat med oppgave å bekjempe all form for ulovlig håndtering av narkotika og legemidler.)

Hva fikk filmen meg til å tenke (og føle) ?

Dette er langt fra en feelgood film. Den er både mørk, brutal og blodig. Den har aldersgrense 18 år, og det er ikke uten grunn. Om en ikke sitter igjen med en litt uggen følelse i magen etter å ha sett denne filmen, kan det være at en bør ta en sjekk av empatisansen eller noe i den dur.. Nå er det lenge siden jeg så Training Day, men jeg mener at det var ca samme følelsen jeg satt igjen med etter å ha sett den.

Lettere før?

Det var på mange måter enklere før i tiden.. Da var (stort sett) enkelt å vite hvem som var gode og hvem som var onde i slike action filmer. Arnold var helten og han fikset problemet rimelig enkelt og greit.

Nå er det vanskeligere å skille mellom heltene og skurkene.

Sett fra et kristent livssyn har mennesker både en unik verdi og gode egenskaper fordi vi er skapt i Guds bilde, men alle mennesker er også preget av mørke på grunn av syndefallet.

Sånn sett gir kanskje denne filmen et mer korrekt bilde av virkeligheten?

Spørsmålet som melder seg da blir jo om det finnes noe håp for en verden preget av slike mennesker som vi ser i filmen Sabotage?

Dårlig sammenheng?

Noe annet som filmen fikk meg til å tenke på er at den ikke henger helt sammen logisk. Det virker som om de vet hvor de vil starte, og hva som er målet.. Men hvordan en kommer seg fra a til å på en sammenhengende måte kan det virke som om de ikke har brukt like mye tid på..

Er du enig?

Hvilket fundamentalt menneskelig behov er i sentrum?

Filmen tar opp behovet vi mennesker har for rettferdighet/hevn og behovet for tillit.

Den viser kanskje først og fremst hvor galt det kan gå, når mennesker blir ødelagt av hevntørst og hva som skjer når en ikke kan ha tillit til menneskene en har rundt seg.

Et bibelvers jeg kom til å tenke på etter å ha sett denne filmen er:

”Ta ikke hevn, mine kjære, men overlat vreden til Gud. For det står skrevet: Hevnen hører meg til, jeg skal gjengjelde, sier Herren.”
Paulus’ brev til romerne 12.19

Hva tenker du om dette verset i forhold til det filmen viser?

Konklusjon?

Skal du se en politifilm av David Ayer tror jeg heller jeg vil anbefale End of Watch enn Sabotage. Selv om End of Watch også er en brutal og dyster film på mange måter, så er det en mye bedre film sett med mine øyne.

Eventuelt kan du jo se begge, og sammenligne måten de slutter på..

Hvilken av filmene synes du slutter best, og hvorfor?

deleknapp