Velg en side

RestrepoKrigsdokumentar fra 2010 av Tim Hetherington og Sebastian Junger.
Restrepo er en film som viser oss hvordan situasjonen til amerikanske soldater var i Afghanistan. Du kommer litt på innsiden av hva de, og den lokale befolkningen, gikk gjennom.

Anbefalt, men..
Liker du krigsfilmer, er denne dokumentaren absolutt til å anbefale. Det er en film som i alle fall traff meg ganske hardt i magen, og gav mye å tenke på.

Spoilers ohoi…
Det som gjør filmen så sterk er at her er det ikke skuespill eller filmtriks.

  • Du får se hvordan krig rammer sivile. En av de mest hjerteknusende er når en ser små barn som har blitt rammet av krigens grusomheter.
  • Du får se hvordan soldatene reagerer når medsoldater blir drept.
  • Du får se hvor tøft det er å komme tilbake til det sivile liv etter å ha vært gjennom en slik tilværelse.

Håpløst?
Jeg synes talen som en av befalet har til soldatene, etter at mange amerikanske soldater er blitt drept, var tankevekkende. Han sier at det eneste de kan gjøre er å slå tilbake, ta hevn og få fienden til å føle seg like dårlig som de nå gjør etter å ha mistet folk de er glade i.

Hva tenker du om denne filosofien?

Vi et slikt handlingsmønster føre til noe godt, som fred…?

The myth of redemptive violence
Gareth Higgins (en av de som driver The Film Talk) snakker ofte om ”the myth of redemptive violence”. Kort fortalt handler det om at vi ofte forteller historier der løsningen på alle problem handler om å bruke vold… (Har du sett noen slike filmer…?)

Tror på myten
Dette er tydelig en myte som dette befalet har tro på. Det fungerer ofte på film, men i det virkelige liv, og i krigen er det ikke så effektivt…

Hva tenker du?