Velg en side

Har du sett denne?

Anbefales!
Det er neppe behov for at jeg anbefaler denne filmen, men jeg gjør nå det uansett…

På topp
Det er ikke uten grunn at den ligger på toppen av IMDb sin liste over 250 beste filmer!
(Selv om det sikkert kan diskuteres om dette faktisk er tidenes beste film, men over snitte bra er den i alle fall uansett!)

Filmen handler om
Den unge bankmannen, Andy, dømmes til livsvarig fengsel for mordet på sin kone og hennes elsker. Men er han egentlig skyldig? I fengselet møter han en brutal virkelighet, og filmen legger ikke fingrene mellom når den skildrer de mørke sidene av livet i fengsel. Men det finnes også lyspunkt som vennskap og håp om frihet.

Du bør se denne
En sterk og velskrevet historie, glimrende skuespill og stemmen til Morgan Freeman gjør dette til en film du absolutt bør se!

Snakk om filmen
Filmen tar opp mange tema, og jeg anbefaler at du sjekker ut denne studieguiden fra Damaris, som gir deg gode spørsmål å fundere over, enten alene eller sammen med venner!

Et eksempel:

Slagordet for filmen er “Frykt kan holde deg fanget. Håp kan sette deg fri “. Er du enig? Hvorfor? Hva håper du på? Hva andre rundt deg håpe på?

Håp
I det siste har jeg reflektert litt over ulike syn på håp i filmer. Håp kan bli fremstilt som noe som gjør tilværelsen ekstra grusom. Som i  The dark knight rises.

Der sier Bane: 

There’s a reason why this prison is the worst hell on earth… Hope.

I den filmen er det Batman som havner i fengsel, og i følge Bane er det glimtet av friheten, håpet om å komme seg ut, som gjør livet uutholdelig fælt. Mener han at det beste vi kan gjøre å gi slutt på håpet? Er det et snev av budhisme? Der håp blir synonymt med livstørsten?

Den måten å tenke om håp, er nesten et ekko av Red (Morgan Freeman) i starten av Frihetens regn:

Red: Let me tell you something my friend. Hope is a dangerous thing. Hope can drive a man insane.

Hva tenker du om håp? 
Har vi mennesker noe å håpe på? Jeg håper du lander på samme konklusjonen som den vi møter i Frihetens regn…

Andy Dufresne: [in letter to Red] Remember Red, hope is a good thing, maybe the best of things, and no good thing ever dies.