Velg en side
Dead man down

En mørk, men bra film!

Skjønnheten blir til et monster
Beatrice som tidligere jobbet med skjønnhetspleie er ikke lenger så vakker som hun var. Ansiktet hennes har store arr etter en bilulykke. Både utseende og innsiden falt i grus. Victor jobber for mafiaen, men er egentlig på jakt etter å utslette de han jobber for. Han bærer på en mørk historie, som holder på å komme frem i lyset.

Nettet snører seg sammen
Når Beatrice ser at Victor tar livet av et menneske, bestemmer hun seg for å presse han til å ta livet av personen som forårsaket bilulykken. Spørsmålet er om han vil klare det, samtidig som han skal utføre den hevnen han selv har planlagt så lenge.

Mørk film
Dette er en ganske mørk film, både i tematikk og i måten den er filmet på. Tempoet i filmen er også ganske lavt, med noen raskere actionsekvenser inn i mellom.

Innlevelse
Den dystre stemningen gjør at du klarer å leve deg ganske godt inn i situasjonen til personene som er involvert, og vi blir lett ”på lag med” hovedpersonene. Vi forstår ønsket de har for hevn…

NB: Spoilers forut…

Hevnen er ikke søt
Filmen viser oss  at det ikke er hevn som er den beste løsningen. Det er ikke myten om ”redemptive violence” (frelse via vold) som blir satt strek under i denne filmen, i motsetning til mange andre filmer.

Shoot out
Men i avslutningen av filmen velger de likevel å ha en ”klassisk shootout” sekvens, der helten kommer å rydder opp. Hadde de vært mer modige, tror jeg filmen kunne tjent på å droppe/endre denne delen. Men da er også faren der for at en del filmseere ville følt seg litt snytt. Sekvensen gav meg forresten sterke assosiasjoner til dialogen om ”shootout” i ”Seven Psychopaths

Hva synes du, ville filmen vært bedre med en alternativ slutt?

Spørsmål til samtale:

  • Hvordan var førsteinntrykket av filmen?
  • Hvordan reagerer du på måten moren og barnene i nabolaget behandler Beatrice
  • Bibelen sier at mennesker ser på det ytre, men Gud ser til hjerte. Hvordan kan det være en trøst og en utfordring i vår kultur, der fokus ofte er på utseende?
  • Hva tror du filmskaperne prøver å si om hevn? Er du enig eller uenig i det filmen formidler?
  • Skaper filmen forståelse for at hovedpersonene ønsker hevn?
  • Hva synes du om måten filmen sluttet på?