Velg en side

Har du sett denne?

Vakkert, men vondt
Biutiful er en film som i alle fall treffer meg ganske hardt i magen. Ingen feelgood film, men en bra film som kan være aktuell å ta en kikk på dersom du vil reflektere litt rundt familie, liv og død.

Mot kveld
Hovedpersonen i filmen er inne i siste fase av livet, og vi ser hvordan han prøver å møte døden på en god måte og hvordan han kan ordne livssituasjonen for barna sine. Som far kan jeg kjenne på noe av den frykten som han går gjennom. Tenk om det var jeg som skulle forlate min familie… Selv om jeg ikke frykter døden, er det å ikke få se barna mine vokse opp ingen god tanke!

Livet
Vi får ikke inngående informasjon om hva hovedpersonen Uxbal har jobbet med, men vi forstår at han har en litt brokete fortid, og er ikke alltid på rett side av loven.

Familien
Vi ser at livet har forandret seg med årene. Fra koselig familieidyll på gamle bilder, til et ganske vanskelig familieliv, der foreldrene har problem med å gi barna det barna trenger av trygghet og kjærlighet.

Døden
I møte med døden ser vi at han ønsker å komme i en slags ballanse med ”universet”. Gjøre noen gode gjerninger som kanskje kan veie opp for noen av de dårlige. Dessverre er også de gode gjerningene preget av egoisme, så konsekvensene blir dramatiske.

Livssyn
Vi møter altså en slags panteisme og karma tanke i filmen. Men når ting går galt sier Uxbal:

”Jeg har prøvd å be, men jeg vet ikke hvem jeg skal be til”

Da er det ikke lenger universet som er i fokus, men et ønske om en personlig relasjon til noen som kan hjelpe…

Hva skjer etter døden?
Dette er et spørsmål mange mennesker har lurt på, og noe denne filmen også tar opp. Uten at den gir et fullstendig svar. Men det filmen viser oss er at etter døden blir relasjonen mellom Uxbal og faren gjenopprettet. En relasjon han sannsynligvis har lengtet etter hele livet…

Abba – Far
En gjenopprettet relasjon til Far er et viktig fokus i det kristne livssynet, da med tanke på vår Far i Himmelen, skaperen vår. Men det er en relasjon som ikke blir repparert med våre gode gjerninger. Vi vil aldri klare å få noen ballanse i regnskapet.

Jesus sier:  ”Jeg er veien og sannheten og livet. Ingen kommer til Faderen uten ved meg.”

Han sier ikke at vi selv må streve for å få ballanse i regnskapet, men at han har betalt prisen fult ut selv…

Snakk om filmen

  • Hva synes du om filmen, hvilke følelser satte den i sving i deg?
  • Uxbal ser en del sommerfugler i taket inn i mellom, hvorfor er de med i filmen?
  • Uxbal får noe som han skal gi videre til sine barn, som skal beskytte de i livet. Hva tenker du om dette? Hva gir vi til våre barn?
  • Er det noe i filmen som utfordrer deg til handling?