Velg en side
Har du sett denne filmen?

Har du sett denne filmen?

Angrepet på Pearl Harbor
Admiral Yamamoto var lederen for angrepet på Pearl Harbor i 1941. Men hvem var han egentlig, og hva motiverte han til å angripe USA?

Sannheten
Dette krigsdramaet ønsker å fortelle sannheten om det som skjedde 7 desember 1941. Det er i alle fall det som står på coveret til dvden. Filmen viser ulike grunner til at Japan gikk til angrep på USA, og spørsmålet om sannhet er sentralt. Flere ganger blir det presisert at det er viktig å studere det som skjer med åpne øyne, ører og hjerte.

”Hvis man ikke går til kilden, kan man miste avgjørende informasjon.”

Dette sier Admiral Yamamoto til en soldat som har lest en redigert utgave av Adolf Hitler sin bok ” Mein Kampf”.

Til å stole på?
Så er jo spørsmålet om vi kan stole på den informasjonen som blir presentert i filmen?
Jeg er ingen ekspert på historie – er du?

Anbefales
Dette er ikke en typisk krigsfilm. Det er mer fokus på personene som er involvert, enn på selve krigshandlingene. Det er noen scener fra angrepet på Pearl Harbor, og noen sjøslag. Men det er ikke her filmen har sin sterkeste side. Visuelt kan denne filmen ikke måle seg med filmer som ”Redd menig Ryan”.

En god leder
Admiral Yamamoto fremstår som en svært sympatisk leder, meget bra spilt av Kôji Yakusho. Litt interessant at han ”nesten” siterer Paulus i filmen. Dersom du ser filmen, kan du jo se om du ser parallellen til Fil.1.21b-22:

”.. å dø er en vinning. Men hvis jeg får bli i live, kan jeg gjøre et arbeid som bærer frukt, og da vet jeg ikke hva jeg skal velge.”

  • Hva synes du, fremstår Admiral Yamamoto som en god leder?

Journalist?
Jeg tenker at denne filmen også må være aktuell for de som jobber med journalistikk. Hva er media sin rolle i samfunnet, og hvordan drive god journalistikk i en krigssituasjon er noe av det filmen setter søkelys på.

”En nyhetsavis sin oppgave er å bevitne og studere utviklingen i verden, og formidle den til så mange som mulig. Hold øyne, ører og hjerte åpne når du studerer verden.”

  • Hva synes du, er dette et bra motto for en journalist? 

Folk flest
Filmen avslører også hvor lett det kan være å være for noe, så lenge det ikke berøre ens eget liv. Det er lett å være for en krig, som en slipper å kjempe i selv. Spesielt når den foregår på andre siden av kloden. Det blir helt annerledes når en selv får oppleve krigens grusomhet.

Konklusjon
Alt i alt en meget bra film! Kanskje litt i lengste laget. Men er du litt interessert i Japan, og det å se 2. verdenskrig fra et litt annerledes perspektiv er dette en film som er verdt å få med seg!

Har du sett filmen?