Her er noen av grunnene til at jeg liker å jobbe med lyd (aka podkast).
Er du glad i lyd? Det er jeg.
Gode lydminner fra oppveksten
Jeg er så gammel at jeg husker barnetimen på radio. Lørdag ettermiddag var det fast rutine å lytte til hørespill, og Stompa var et desidert høydepunkt. Gjerne i kombinasjon med å slappe av i badekaret. Følelsen av helg.
Da jeg ble litt eldre, var det Radioteatret med “God aften, mitt navn er Cox” eller “Dickie Dick Dickens”.
For noen år siden besøkte vi Radioteatrets studio på NRK Marienlyst – det var som å komme inn på hellig grunn. Jeg anbefaler en omvisning hos NRK, om det fortsatt er mulig. Radiohuset på Marienlyst er i alle fall fredet av Riksantikvaren.
Kassettspiller med opptaksfunksjon
Det var ikke akkurat kvalitetsmikrofoner i kassettspillerne vi hadde da jeg var liten. Men de fungerte godt nok til at vi kunne lage små innspillinger og lytte til vår egen stemme. Vi fikk oss også Walkman og kunne ta med lyden ut på sykkeltur, ofte for å levere et lass med Haugesunds Avis. Den omtrent en time lange runden gikk betraktelig fortere med lyd på ørene.
Lydbøker
Det var også mulig å låne lydbøker på kassett på biblioteket. Det ble en ganske solid samling med bånd når Ringenes Herre skulle lånes.
Lyd i podkastformat
På starten av 2000-tallet fikk jeg en Creative ZEN Micro MP3-spiller, og for første gang lastet jeg ned noen podkaster fra USA og overførte til denne. Dette ble den nye følgesvennen til og fra jobb. Litt etter litt gikk det opp for meg at podkast-teknologien også var mulig å ta i bruk for meg.
Åpent for alle
Demokratiseringen av mediene, heter det på fint. Nå trenger man ikke lenger et kjempedyrt studio på Marienlyst for å dele lyd med verden. Alle som vil, kan starte sin egen lille radiostasjon, eller podkast om du vil. Det er kanskje ikke massekommunikasjon, men nisjekommunikasjon.
10 grunner til at lydmediet er bra:
- Fleksibilitet: Du kan lytte til lydinnhold mens du gjør andre ting, som å kjøre bil, trene, lage mat eller rydde
- Tilgjengelighet: Lydmedier er lett tilgjengelige via smarttelefoner, nettbrett, datamaskiner og smarthøyttalere.
- Personlig tilknytning: Stemmen gir en personlig dimensjon, og lyttere kan føle en sterkere forbindelse til innholdsskapere.
- Variasjon: Lydmediet tilbyr et enormt spekter av innhold, fra podkaster og lydbøker til radioprogrammer og musikk.
- Læremiddel: Lydmedier er nyttige for læring og personlig utvikling, da du kan absorbere informasjon og kunnskap uten å måtte lese. Veldig greit for oss som har et snev av dysleksi.
- Avslapning: Lydinnhold kan være beroligende og bidra til avslapning, enten gjennom musikk, naturlyder eller meditasjonsprogrammer. Kanskje det er flere enn meg som bruker podkast som sovemedisin?
- Stimulerer fantasien: Uten visuelle elementer stimulerer lydmediet fantasien, noe som kan gjøre opplevelsen mer engasjerende og personlig.
- Lavt databruk: Lydfiler krever ofte mindre data enn video, noe som gjør dem mer økonomiske å strømme eller laste ned.
- Enkel produksjon: Det kan være enklere og billigere å produsere lydinnhold sammenlignet med video, noe som gir flere mennesker muligheten til å skape og dele innhold. Vil du for eksempel lære å lage en podkast? Da kan du lytte til “En podkast om podkast”.
- Inkluderende: Lydmedier kan være mer inkluderende for personer med synshemninger, og kan også være et bedre alternativ for de som synes det er utfordrende å lese.
Lyd skaper
“Så kommer da troen av det budskapet en hører, og budskapet kommer av Kristi ord.”
Paulus’ brev til romerne 10:17
Anbefaler at du også lytter til Bibelen på podkast. Du finner den her!
Eller kanskje en av de andre podkastene som Tro & Medier står bak.
La det bli lyd i sommer!
PS: Hva er dine beste lydminner?
Del de gjerne med meg – send en e-post til kjetil@lekendelett.net